Çürük Raporu Nedir ve Nasıl Alınır
Çürük raporu nedir? Çürük raporu nasıl alınabilir ? Kimler, hangi hastalıkları için çürük raporu alabilir? Çürük raporu alabilmek için nereye başvurulmalıdır? Çürük raporu almanın şartları nelerdir? Hangi hastaneler çürük raporu verebilir? Sahte çürük raporu almanın cezası var mıdır?
Çürük Raporu Nedir?
Bir askerlik terimi olan çürük, bir kişinin askerlik yapamaz halde olması veya askerliğe elverişsiz olması anlamına gelir.Çürük raporu olan bir genç birey, geçerli sebeplerden ötürü zorunlu olan askerlik görevinden ayrık yani muaf tutulur. Peki Çürük raporu nasıl alınabilir? kimler hangi hastalıkları için çürük raporu alabilir ve çürük raporu alabilmenin şartları nelerdir ? Cevapları aşağıda…
Çürük Raporu Nasıl Alınır ?
Çürük raporu askerlik şubelerinin bünyelerinde bulunan askerlik meclislerinin içindeki heyet tarafından veyahut askeri hastaneler tarafından verilebilir.Gerekli şartlar gerçekleştiğinde çürük raporu almak adına kişiler sağlık raporları ile birlikte askerlik şubesine başvurduktan sonra askerlik şubesinde bir dizi sağlık taramasından geçer. Bu sağlık taramasının amacı kişiye çürük raporu verilip verilemeyeceği hususunda inceleme yapmaktır. Askerlik meclislerinde iki doktor bulunur. Çürük raporu almak için askerlik meclisindeki 2 doktordan onay alabilen kişi, bu meclis tarafından hastaneye sevk edilir.Hastanede bir dizi taramadan geçen kişinin geçerli ve ağır problemlerini ortaya çıkmış ise askerlikten muaf yani askerlik yapamaz durumda olduğu kanısına varılır.
Kimler, Hangi Hastalıkları için Çürük Raporu Alabilir?
Hangi hastalıklar için çürük raporu alınabilir sorusunun cevabı Türk Silahlı Kuvvetleri sağlık yönetmeliğinde tek tek sıralanmıştır. Türk Silahlı Kuvvetleri sağlık yönetmeliği ne buradan ulaşabilirsiniz. Prosedüre göre Türk Silahlı Kuvvetleri’nin sağlık yönetmeliğinde adı geçen rahatsızlıklar maksimum 5 yıl içerisinde iyileşme göstermemiş ise kişiye askerlikten muaf olduğuna dair çürük raporu verilebilir.Şayet kişinin rahatsızlığı herkes tarafından görülebilecek durumdaysa ve yetkili kurum tarafından da bu rahatsızlık tespit edilmiş ise 5 yıllık bu süre beklenilmeden kişiye çürük raporu verilebilir. Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Sağlık Yönetmeliğinde hastalık ve arıza olarak tanımlanmış askerliğe engel olan hastalıklar şöyle sıralanmıştır; göz hastalıkları, sinir hastalıkları, ruh sağlığı ve hastalıkları, kulak, burun ve boğaz hastalıkları, plastik ve rekonstrüktif şirürji, ağız, çene, yüz, boyun ve deri hastalıkları, iç hastalıkları, sindirim sistemi hastalıkları, göğüs hastalıkları, enfeksiyon hastalıkları, ürogenital organ hastalıkları, kas ve iskelet sistemi hastalıkları, cerrahi hastalıklar. Bu hastalıklardan herhangi birine sahip olan kişi gerekli yerlere başvurup, askerlikten muaf olmak adına çürük raporu alabilir. Bu sayılanların haricinde Aşırı kilolular Ile ilgili Türk Silahlı Kuvvetleri’nin sağlık yönetmeliğinde Ayrıca ve ayrıntılı olarak kriterler beyan edilmiş ve bu kriterlere sahip kişilere de çürük raporu verilebileceği bildirilmiştir.
Çürük Raporu Almak İçin Nereye Başvurulmalıdır?
Çürük raporu verebilecek yetkili tek kurum askeri hastanelerdir. Bu hastaneler dışında herhangi bir özel hastane veya Üniversite Hastanesi veyahut başka tür bir hastane bu raporu vermeye yetkili değildir. bir üniversite hastanesinden veya özel hastaneden veya bir Devlet Hastanesi’nde alınmış bir rapor çürük raporu almak için başvuru yapıldığında, sadece durumunuzu destekleyecek bir rapor niteliğindedir.Askerlik şubesinde yapılan ilk başvuruda hekimlerde oluşan ilk kanaat çok önemlidir.
Sahte Çürük Raporu Almanın Cezası Var mıdır?
Çürük raporu almak sanıldığının aksine kolay bir prosedüre tabi değildir bilakis, almak için çok ciddi şartların gerçekleşmesi beklenir. Usule uygun olmayan çürük raporları sahte çürük raporu sayılır ve yaptırma yani cezaya tabidir. Çürük raporu alanlara ve bu raporu düzenleyenlere karşı cezai yaptırım uygulanır. Türk Ceza Kanunu’na göre evrakta sahtecilik suçu sayılır ve iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Raporu düzenleyen kişi resmi bir sıfatı sahip ise Ceza’nın daha ağır hale uygulanır, ayrıca idari para cezası da verilebilir.